علائم خرابی دیسک ترمز چیست؟ سیستم ترمز یکی از مهمترین و ضروریترین قطعات خودرو محسوب میشود، چرا که کوچکترین مشکلی در سیستم ترمز بهطور مستقیم با جان و سلامتی سرنشینان خودرو و خودروهای مجاور در ارتباط است. دیسک ترمز یکی از حیاتیترین اجزاء سیستم ترمز است که خرابی آن معمولاً توسط رانندگان و مالکان کماهمیت در نظر گرفته میشود. دیسک ترمز بهشدت بر عملکرد ترمز خودروی شما تأثیر میگذارد، بنابراین حفظ آنها و آشنایی با علائم خرابی دیسک ترمز بسیار مهم است. هنگامی که به پدال ترمز نیرو وارد میکنید، لنتهای ترمز به دیسک ترمز فشار میآورند تا سرعت خودروی شما را کاهش دهند. این پروسه با تولید مقدار زیادی گرما همراه است. دیسکهای ترمز شما باید از بالاترین کیفیت برخوردار باشند. بدون عملکرد صحیح دیسکهای ترمز، تصادف اجتنابناپذیر خواهد بود. بنابراین، دیسکها باید بهطور مؤثر مراقبت شده و مورد بازبینیهای دورهای قرار بگیرند.
اگر مکانیک نباشید و سررشتهای از اطلاعات فنی سیستمهای خودرو نداشته باشید، دانستن زمان تعویض دیسکهای ترمز خودرویتان کار آسانی نخواهد بود، چرا که دیسک ترمز در معرض دید قرار ندارد و پشت لاستیکها پنهان میشود. اطمینان از اینکه ترمزهای شما بهدرستی کار میکنند هم برای ایمنی شما و هم برای ایمنی سایر رانندگان حیاتی است. ترمزهای معیوب میتوانند بهراحتی منجر به تصادف شوند، بنابراین خوب است که از علائم ساییدگی و پارگی دیسکهای ترمز خود آگاه بوده و با علائم خرابی دیسک ترمز آشنا باشید.
نحوه کارکرد دیسک ترمز
دیسکهای ترمز مشابه سیستم ترمز ساده و ابتدایی دوچرخه کار میکنند. هنگامی که به پدال ترمز فشار میآورید، روغن ترمز از طریق لولهها و پیستونها عبور کرده و باعث میشود لنتهای ترمز روی دیسکهای ترمز فشرده شوند. این کار باعث ایجاد اصطکاک شده و نتیجه آن، کاهش سرعت خودرو و در نهایت، توقف آن خواهد بود.
مشکل زمانی ایجاد میشود که با گذشت زمان، اصطکاک باعث میشود دیسکهای ترمز بسیار داغ شوند. گرمایی که باعث میشود دیسکها تاب خورده و فرسوده شوند. در مورد آسیب دیدن دیسکهای ترمز و دانستن زمان تعویض آنها در خودروها، چند علامت مشخص وجود دارد که باید با آنها آشنا باشید.
وایر شمع جزویی از سیستم احتراق می باشد که انرژی جرقه ای را از کویل احتراق به شمعها منتقل میکند.
زمان تعویض دیسک های ترمز
پاسخ مشخصی برای این سؤال وجود ندارد، چرا که طول عمر مفید دیسک ترمز به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ اما معمولاً دیسکهای ترمز بین ۱۰۰ هزار تا ۱۶۰ هزار کیلومتر دوام خواهند داشت. طول عمر مفید دیسکهای ترمز شما تحت تأثیر سبک رانندگی شما، کیفیت جادهها، آبوهوا و جلو یا عقب بودن دیسکهای ترمز بستگی دارد.
عوارض عدم تعویض دیسک ترمز آسیب دبده
ترمزهای شما بخش مهمی از ایمنی ماشین شما و دیگر خودروها را تأمین میکند، بنابراین اگر دیسکهای آسیبدیده ترمز خود را عوض نکنید، خود، مسافران و دیگران را در معرض خطر قرار میدهید. طبق گزارشهای تصادفات جادهای، ترمزهای معیوب یکی از چند علت اصلی تصادفات جادهای در طول سالهای مختلف است.
همچنین با تعویض بهموقع دیسکهای ترمز آسیبدیده، از هزینههای گزافی که ممکن است به سایر اجزا وارد شود یا در اثر تصادف خودرو به شما تحمیل شود نیز جلوگیری خواهید کرد. علائم خرابی دیسک ترمز چیست؟ چگونه علائم خرابی دیسک ترمز را تشخیص دهیم؟
عوامل خرابی دیسک ترمز
شایعترین علائم خرابی یا فرسودگی دیسک ترمز، صدای جیر جیر و سوت کشیدن هنگام ترمزگیری (صداهایی که در حالت عادی هرگز شنیده نمیشوند) یا عملکرد بد و نامتعادل سیستم ترمز نسبت به زمانهای معمول است. اگر ماشین شما میلرزد و پدال ترمز هنگام ترمز زدن از زیر پای شما در میرود، باید به علائم خرابی دیسک ترمز شک کنید.
دیسکهای ترمز در خودرو از قانون اصطکاک برای کاهش سرعت خودرو استفاده میکنند. اصطکاک زیاد و مداومی که در سیستم ترمز از آن برای کاهش سرعت استفاده میشود، میتواند هر جزئی از سیستم ترمز را بهراحتی فرسوده کند و دیسکها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. علائم خرابی دیسک ترمز در حالت کلی به شرح زیر هستند:
۱. صدای جیغ و سوت از ترمزها
هنگامی که دیسکهای ترمز فرسوده میشوند، سطح و لبههای ناهمواری در داخل و خارج سطح دیسک ترمز ایجاد میشود. این لبهها و سطوح میتوانند هنگام رانندگی معمولی و بدون ترمز نیز صداهای بلند و نامعمولی را ایجاد کنند؛ اما این اتفاق اغلب زمانی رخ میدهد که مقداری نیرو به پدال ترمز خود وارد کنید. اگر هر بار که پدال ترمز را لمس میکنید صدای جیغ بلند میشنوید، مطمئناً زمان آن رسیده است که دیسکهای ترمز خود را بررسی کنید.
۲. توقف خودرو در مدت زمان بیشتر
عدم توانایی سیستم ترمز در کاهش بهموقع سرعت از دیگر علائم خرابی دیسک ترمز است که را راحتی قابل لمس است. هنگامی که دیسکهای ترمز فرسوده میشوند، سطوح ناهموار زیادی روی آنها ایجاد میشود که باعث میشود لنت ترمز کمتر با دیسک درگیر شده و اصطکاک کمتری ایجاد کند. این اتفاق راندمان ترمز شما را بهطور چشمگیری کاهش میدهد.
۳. لرزش غیرعادی فرمان یا کشیده شدن فرمان به یک سمت در هنگام ترمزگیری
اگر دیسکهای ترمز جلو شما خراب شود، هنگام ترمزگیری این موضوع را در فرمان خودروی خود بهوضوح احساس خواهید کرد. این موضوع میتواند تحت تأثیر زنگزدگی دیسکهای ترمز یا عدم تعادل آنها به دلیل گرمای بیش از حد باشد. اگر در هنگام استفاده از پدال ترمز احساس میکنید که فرمان خودرو میلرزد یا ماشین بدون اراده شما به یک سمت کشیده میشود، قطعاً وقت آن رسیده است که دیسکهای ترمز جلو را بررسی کنید.
۴. پدال ترمز ضربان دار
پدال ترمز ضرباندار یکی دیگر از علائم خرابی دیسک ترمز است. اگر در هنگام فشار دادن پدال ترمز، پدال زیر پای شما حرکت ضربانی داشته و مهار آن برای شما سخت و دشوار است، باید به خرابی دیسک ترمز خود مشکوک شوید. اگر مشکل از دیسکهای جلو باشد، این لرزش را در فرمان خودرو نیز احساس خواهید کرد، در غیر این صورت به احتمال زیاد مشکل نوسان شدید پدال ترمز زیر پای شما مربوط به دیسک ترمزهای عقب خواهد بود.
۵. ضربات شدید در هنگام ترمزگیری
اگر دیسکهای ترمز شما آسیبدیده باشند، هنگام ترمزگیری صدای ضربههای شدید را تجربه خواهید کرد. اگر دیسک ترمز شما دارای ترک است، صداهای بسیار بلند و ترسناکی را در هنگام ترمزگیری خواهید شنید و باید فوراً آنها را تعویض کنید. دیسک ترمز ترکخورده بهراحتی میتواند جان و سلامتی سرنشینان را بهخطر بیندازد.
۶. وجود علائم خراش ظاهری روی دیسک
اگر پشت رینگ را چک کرده و میبینید که دیسک ترمز دارای آثار ظاهری خراش زیادی است، زمان تعویض دیسک ترمز فرا رسیده است. همه دیسکهای ترمز خیلی زود و پس از تعویض و تعدادی استفاده، دچار تعداد کمی از خراش میشوند؛ اما اگر تعداد و عمق این خراشها بسیار زیاد است، بهتر است دیسکها را تعویض کنید.
۷. مشاهده لبه بزرگ در قسمت بیرونی دیسک ترمز
بهترین راه برای اینکه ببینید آیا دیسک ترمز نیاز به تعویض دارد یا خیر، بررسی لبه کوچک روی قسمت بیرونی یا داخلی دیسک ترمز است. با بررسی این لبه و مقایسه آن با یک دیسک نو، میتوانید متوجه شوید که چه مقدار از دیسک ترمز فرسوده شده است. این لبهها میتوانند صداهای بلند ایجاد کرده و سیستم ترمز را با اختلال مواجه کنند.