ما هر روز خودرو خود را با استارتزدن روشن کرده و سپس بهسمت مقصد حرکت میکنیم. اما آیا تا بهحال فکر کردهاید که چطور استارتزدن، وسیله نقلیه را روشن میکند؟ استارتزدن از طریق سیستم الکتریکی وسیله نقلیه یا به عبارت دیگر، سیم کشی خودرو ماشین را روشن میکند.
سیم کشی خودرو به سیستم الکتریکی یک وسیله نقلیه اطلاق میشود که شامل دسته سیمها، کانکتورها و اجزایی است که سیستمها و دستگاههای الکتریکی مختلف را در یک وسیله نقلیه به هم متصل میکند.
سیم کشی نه تنها برای راهاندازی وسیله نقلیه مهم است، بلکه برای روشن نگه داشتن آن در هنگام رانندگی نیز اهمیت دارد. علاوه بر این، این سیم کشی خودرو است که مسئولیت عملکرد اجزایی مانند چراغهای جلو، رادیو و چراغ داشبورد را نیز بر عهده دارد.
بیایید درباره این سیستم و اهمیت آن بیشتر بدانیم.
ویژگیها و جنس سیم کشی خودرو
سیمها به برق اجازه میدهند از یک مکان به مکان دیگر منتقل شود. بسیاری از سیستمهای اصلی خودرو اگر برق به آنها نرسد، کار نمیکنند.
مس و آلومینیوم محبوبترین انواع سیم خودرو هستند. تفاوت بین این دو در این است که مس نسبت به سیم آلومینیومی رساناتر است، انعطاف پذیری بیشتری دارد و بعید است که خورده شود.
سیم کشی خودرو، بسته به مدل اتومبیل، در اشکال، رنگها و اندازههای مختلفی وجود دارند و میتوان آنها را در تمام خودروها یافت.
هر دسته سیم، رنگ خاصی دارند که نشاندهنده عملکرد خاصی است.
برخی از سیمها برق را صرفاً برای اجزای خاصی مانند موتور تأمین میکنند، در حالی که برخی دیگر طیفی از سیگنالهای دیجیتال و آنالوگ را به قطعاتی مانند ماژول کنترل سیستم انتقال قدرت (PCM) منتقل میکنند.
در اینجا مهمترین سیمهایی که در خودرو استفاده میشوند و اهمیت آنها را مورد بررسی قرار میدهیم
بیشتر بخوانید: اهمیت وایر شمع ماشین
انواع سیم در خودرو
انواع سیمهای رایج مورد استفاده در وسایل نقلیه بهشرح زیر است:
- GPT یا سیم اصلی
- سیم موتور
- سیم TXL، GXL، SXL
- کابل باتری
- سیم بلندگو
- سیم تریلر
GPT یا سیم اصلی
در فروشگاههای لوازم خودرو، GPT رایجترین سیم موجود است که مخففGeneral Purpose Thermoplastic میباشد. این سیم شامل یک هسته چند رشتهای و عایق انعطافپذیری است که به آن اجازه میدهد در فضاهای کوچک قرار گیرد. سیمهای GPT، بر خلاف سایر انواع سیمها، قرار نیست برای مدت طولانی در فضای باز قرار بگیرند و عموماً برای کاربردهای داخلی استفاده میشوند. آنها میتوانند تا 176 درجه فارنهایت را تحمل کنند، با این حال، برخی از آنها برای دمای 221 درجه فارنهایت ساخته میشوند. روغن، مواد شیمیایی و اسیدها برای این سیمها مشکلی ایجاد نمیکنند. این سیم برای سیمکشی مدار عمومی استفاده میشود.
سیم موتور
تفاوت عمده بین GPT و سیم موتور این است که عایق سیم موتور دارای رشتههای ظریفتری از سیم مسی است و میتواند ولتاژهای بیشتری را بدون سوختن تحمل کند. کابلهای موتور میتوانند 600 ولت برق و دمایی تا 221 درجه فارنهایت را تحمل کنند و بههمین دلیل در داخل موتور نمیسوزد. بدون این کابل برقرسانی به موتور دچار اختلال میشود.
سیم TXL، GXL، SXL
این سه سیم از نظر ضخامت و دوام با هم فرق دارند و هر سه با پلی اتیلن متقاطع (XLPE) عایقبندی شدهاند. پوشش پلی اتیلن متقاطع روی سه سیم، آنها را نسبت به سیم GPT در برابر حرارت، سایش و پیری مقاومتر میکند.
در کاربردهای پر استرس مانند خودروهای مسابقهای یا صنعتی، سیم SXL معمولاً انتخاب ارجح است که بیشترین ضخامت را دارد.
سیمهای TXL عایق نازکتری دارند و برای برخی از اتومبیلهای مسابقهای ایدهآل هستند، زیرا وزن خودرو را تا شش پوند کاهش میدهند.
سیم های GXL از نظر ضخامت حد متوسط سیمهای SXL و TXL هستند.
اگر این سیم ها نقصی داشته باشند باعث خرابی تسمه تایم خودرو می شود به همین دلیل است که نقش سیم ها در خودرو بسیار اهمیت دارد.
کابل باتری
کابل باتری، باتری را به سیستم الکتریکی خودرو (معمولاً استارت) و همچنین زمین متصل میکند. این سیم ضخیم است و اندازه کوتاهی دارد.