FA

آشنایی با فیلتر بنزین در خودرو

فیلتر بنزین یکی از قطعات خودرو می باشد. بنزینی که در باک خودروی شما وجود دارد، سوخت مورد نیاز موتور برای تولید نیرو را تأمین می‌کند. از آنجایی که این بنزین دارای درصدی از ناخالصی است، برای عملکرد صحیح موتور، لازم است تا این میزان ناخالصی در بنزین رفع شود. برای این کار از فیلتر بنزین استفاده می‌شود.

به همین دلیل است که فیلتر یا همان صافی بنزین، نقش بسیار مهمی در خودرو برای افزایش راندمان موتور ایفا می‌کند.

بر این اساس، در ادامه این مقاله، سعی داریم به بررسی این فیلتر خودرو، کاربردهای آن، نکات انتخاب یک فیلتر مناسب و در نهایت بهترین زمان تعویض آن بپردازیم.

فیلتر بنزین

فیلتر بنزین چیست و چه کاربردی دارد؟

فیلتر بنزین، از اجزای حیاتی برای موتورهای احتراق داخلی بنزینی و دیزلی است که معمولاً در ابتدای لاین سوخت و درون باک و در برخی خودروها نیز بین موتور و مخزن سوخت در کف خودرو قرار دارد؛ با این حال، محل قرارگیری آن، بسته به مدل ماشین متفاوت است که با مراجعه به دفترچه راهنمای خودرو یا تعمیرکار می‌توانید از جایگاه دقیق آن مطلع شوید.

کاربرد فیلتر بنزین به این صورت است که وقتی ماشین را استارت می‌زنید و روشن می‌شود، قبل از این که سوخت از مخزن باک به سمت انژکتورها کشیده شود، از سیستم فیلترینگ اتومبیل عبور می‌کند تا تمام باقی‌مانده‌ها و ذرات خارجی موجود در سوخت، فیلتر شوند و به دام بیفتند. در این زمان، صافی بنزین، در عین حال که آلودگی‌ها، خرده فلزات ناشی از سایش اجزای موتور و سایر ناخالصی‌های کوچک را فیلتر می‌کند، این اطمینان را می‌دهد که سوخت کافی و تمیز به سمت موتور اتومبیل شما جریان پیدا کند.

بنابراین، وجود سیستم فیلتراسیون برای حفظ عملکرد موتور ماشین بسیار ضروری است؛ به این دلیل که پس از انجام فیلتراسیون، سیلندر موتور ، فرآیند احتراق را به خوبی شروع خواهند کرد.

از طرف دیگر، بنزین و گازوئیل ناخالص می‌توانند به موتور خودرو آسیب وارد کنند که در نتیجه آن، تغییرات ناگهانی در سرعت و قدرت اتومبیل ایجاد خواهد شد.

نکات انتخاب فیلتر بنزین مناسب

شاید استفاده از هر نوع فیلتری نتواند آن نتیجه‌ای که از یک فیلتر بنزین انتظار دارید را داشته باشد و برخی از ذرات و آلاینده‌ها، همچنان به صورت فیلتر نشده باقی بمانند. به همین دلیل، انتخاب یک فیلتر بنزین که مناسب اتومبیل شما باشد اهمیت دارد. برخی از عواملی که می‌تواند بر تصمیم نهایی شما برای انتخاب فیلتر تأثیر بگذارد به شرح زیر است:

1. انطباق و سازگاری

در انتخاب فیلتر بنزین، سعی کنید به دنبال برندهای معتبر باشید؛ این برندها با قیمت‌های مقرون‌به‌صرفه‌ای که دارند، از اصول انطباق و سازگاری پیروی کرده و استانداردها را به صورت دقیق رعایت می‌کنند، به طوری که از روی مشخصات ذکر شده می‌توانید به اعتبار سازندگان آن پی ببرید.

از طرف دیگر، در بخش توضیحات هر فیلتر، معمولاً لیستی از مدل‌های خودروی سازگار با آن‌ها و شماره‌های OEM برای مرجع وجود دارد. بررسی این بخش، تشخیص این که کدام فیلتر برای اتومبیل شما مناسب است را راحت‌تر می‌کند.

بیشتر بخوانید: کوئل خودرو و کاربرد آن

2. متریال با کیفیت

کیفیت صافی بنزین، بر عملکرد فیلتر می‌تواند تأثیر بگذارد. در بیشتر اتومبیل‌ها، از فیلترهایی از جنس مش مشبک یا کاغذ چین‌دار استفاده می‌شود. محفظه‌های فیلتراسیون نیز معمولاً از فلز یا پلاستیک ساخته می‌شوند.

در این بین، فیلترهای چین‌دار از رایج‌ترین انواع فیلتر سوخت هستند که مهم‌ترین مزیت آن‌ها، توانایی در تصفیه کردن حتی ریزترین ذرات بوده و برای تولید نیز ارزان‌ترند.

از طرف دیگر، جنس مش، اغلب قابل استفاده مجدد بوده و میزان جریان سوخت بالاتری را فراهم می‌کند که خطر کمبود سوخت را نیز کاهش می‌دهد.

3. نوع طراحی

فیلتر سوخت نیز مانند فیلترهای هوا و روغن اتومبیل، دارای انواع و روش‌های نصب مختلفی است.

از متداول‌ترین انواع آن می‌توان به فیلترهای کارتریجی، درون‌خطی، درون مخزن، قوطی شکل و فیلتر چرخشی اشاره کرد.

فیلترهای چرخشی به دلیل راحتی استفاده و نصب آن‌ها بدون نیاز به ابزار تخصصی، محبوب هستند و محفظه فلزی محکم آن‌ها، از اجزای داخلی فیلتر محافظت می‌کند؛ با این حال، نگرانی‌هایی در مورد تأثیرات زیست‌محیطی این نوع از صافی‌ها وجود دارد. برخلاف فیلتر کارتریجی، هیچ یک از قطعات فیلتر چرخشی، قابل استفاده مجدد نیستند و همچنین از فولاد زیادی در تولید آن‌ها استفاده می‌شود.

این در حالی است که در مدل‌های کارتریجی، از پلاستیک و فلز کمتری استفاده می‌شود و به همین دلیل بازیافت آسان‌تری دارد.

4. نوع سوخت

نوع سوخت مصرفی اتومبیل نیز در انتخاب فیلتر مناسب اهمیت دارد.

فیلترهای بنزین، به طور ویژه برای استفاده در موتورهای درون‌سوز بنزینی یا دیزلی طراحی شده‌اند؛ بنابراین قبل از تهیه این فیلتر به نوع سوخت ماشین خود نیز توجه داشته باشید.

تفاوت بنزین معمولی و سوپر چیست؟

بهترین زمان تعویض فیلتر بنزین

انتخاب فیلتر بنزین

متوسط طول عمر صافی بنزین، معمولاً چیزی در حدود 50 هزار تا 100 هزار کیلومتر است که بسته به کیفیت سوخت در پمپ‌بنزین و میزان کارکرد آن می‌تواند متفاوت باشد؛ بنابراین، توصیه می‌شود تا در فاصله این مسافت‌ها، فیلتر بنزین را چک کرده و در صورت مشاهده علائم خرابی صافی بنزین، نسبت به تعویض آن اقدام کنید.

اما در صورتی که از زمان تعویض فیلتر بنزین مطمئن نیستید و دسترسی به تعمیرکار هم ندارید، برخی از علائم وجود دارند که نشان می‌دهند، زمان تعویض صافی بنزین فرا رسیده است.

دانستن این علائم و جایگزینی فیلتر در زمان مناسب، برای جلوگیری از خرابی موتور بسیار مهم است.

این نشانه‌ها عبارتند از:

  • استارت دشوار و مشکل در راه‌اندازی موتور: وقتی فیلتر بنزین مسدود می‌شود، میزان سوختی که به انژکتورها می‌رسد کاهش می‌یابد و خودرو برای روشن شدن مشکل پیدا می‌کند.
  • عملکرد نامنظم: گرفتگی صافی سوخت، جریان سوختی را که به انژکتورها می‌رسد، نامنظم می‌کند.
  • دور کند موتور و شتاب ضعیف: هنگامی که پدال گاز را فشار می‌دهید و دور موتور خودرو با فشار بیشتر پدال، پاسخ نمی‌دهد، ممکن است نشانه گرفتگی صافی بنزین باشد.
  • پمپ سوخت معیوب: گرفتگی فیلتر سوخت می‌تواند به پمپ آسیب برساند زیرا باید تلاش بیشتری برای کشیدن سوخت انجام دهد.
  • روشن بودن چراغ چک موتور: خرابی موتور ناشی از فیلتر معیوب، می‌تواند چراغ موتور روی پنل را روشن کند.
  • افزایش مصرف سوخت: کاهش قدرت موتور، باعث می‌شود تا خودرو، سوخت بیشتری مصرف کند.

اما برای این که بتوانید از کثیف شدن یا گرفتگی زودهنگام صافی بنزین جلوگیری کنید و زمان تعویض فیلتر بنزین را به تأخیر بیندازید، لازم است تا نکاتی را رعایت کنید. ازجمله این که سعی کنید از سوخت با کیفیت استفاده کنید، فیلتر را به صورت مرتب بررسی کنید و در نهایت زمانی که بنزین خودروی شما کم شده است، از آن برای مسافت‌های طولانی استفاده نکنید و سریع‌تر با مراجعه به پمپ‌بنزین، سوخت اتومبیلتان را شارژ کنید.

جمع‌بندی

فیلتر بنزین از قطعات جانبی و کاربردی اتومبیل برای تصفیه سوخت بنزین بوده که در همه خودروها وجود دارد و به اندازه قطعات اصلی خودرو کارآمد است؛ چراکه بدون وجود آن، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به موتور و سایر قطعات خودرو وارد می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *