FA

علت جوش آوردن ماشین

علت جوش آوردن ماشین چیست؟ چرا ماشین جوش می‌آورد؟ آیا جوش آوردن ماشین به قطعات خودرو ارتباطی دارد؟ برای پاسخ دادن به این سؤال ابتدا باید با نحوه کارکرد موتور خودرو و سیستم خنک‌کننده آن آشنا شویم. هنگامی‌که موتور در حال کار است، مخلوطی از هوا و سوخت در سیلندرهای موتور می‌سوزد و مقدار زیادی گرما تولید می‌کند. با این حال، تنها بخشی از گرما مورد استفاده موتور قرار می‌گیرد و مقدار زیادی از این گرما باید به بیرون از موتور انتقال پیدا کند تا دمای موتور بیش از حد بالا نرود. اگر دمای موتور از آستانه مجاز بالاتر رود، روغن موتور اثر روان کنندگی خود را از دست داده و منجر به افزایش اصطکاک و سایش سریع بین قطعات شده و موجبات آسیب دیدن قطعات مختلف خودرو را فراهم می‌کند.

علت جوش آوردن ماشین

به همین دلیل است که ماشین شما به سیستم و مایع خنک‌کننده نیاز دارد. مایع خنک‌کننده موتور مخلوط آب و ضد یخ است که در رادیاتور خودرو قرار دارد. همان‌طور که از نام آن پیدا است، مایع خنک‌کننده گرمای موتور را گرفته و به عملکرد نرم و باثبات خودرو کمک می‌کند. به‌طور خاص، وظیفه سیستم خنک‌کننده ماشین، گرفتن گرمای بیش از حد موتور در آب‌وهوای گرم و جلوگیری از یخ زدن در سرمای شدید است. علاوه بر این، این سیال می‌تواند از زنگ‌زدگی و خوردگی قطعات عبوری از جمله رادیاتور، بخاری و پمپ آب نیز جلوگیری کند.

دلایل جوش آوردن ماشین چیست؟

زمانی که ماشین شما فاقد مایع خنک‌کننده باشد یا سیستم خنک‌کننده موتور شما به‌ درستی کار نکند، موتور شما قطعاً بیش از حد گرم می‌شود. این افزایش بیش از حد دمای موتور حتی می‌تواند باعث انفجار شود که بسیار خطرناک است. جوش آوردن ماشین باعث توقف ماشین شما در وسط جاده و در ترافیک شده و در عین حال سلامت اجزای مختلف خودرو را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

بنابراین لازم است که با دلایل جوش آوردن ماشین آشنا شویم. تشخیص زود هنگام علت می‌تواند به شما کمک کند تا آسیب به خودروی خود را به حداقل برسانید. دلایل مختلفی می‌تواند منجر به جوش آوردن خودروی شما شود؛ اما رایج‌ترین دلایل جوش آوردن ماشین موارد زیر هستند:

واشر سرسیلندر آسیب‌ دیده

اولین دلیل از دلایل جوش آوردن ماشین، خرابی واشر سرسیلندر خودرو است. واشر سرسیلندر نقش مهمی در آب‌بندی محفظه احتراق در موتور شما دارد تا ماشین شما بتواند برای حفظ قدرت موتور و همچنین جلوگیری از انتشار دودها و بخارات مضر ناشی از احتراق، عملیات فشرده‌سازی سوخت را انجام دهد. با این حال، مهم‌ترین وظیفه واشر سر سیلندر این است که مسیر مایع خنک‌کننده را آب‌بندی کرده و از نشت آن جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید: یک وایرشمع خودرو چه ویژگی‌هایی دارد؟

واشر سرسیلندر همچنین فضای بین سیلندر و سرسیلندر را آب‌بندی می‌کند تا از فرار گاز از محفظه احتراق و نشت روغن از کانال‌های روغن جلوگیری کرده باشد. خرابی واشر سرسیلندر باعث می‌شود موتور شما در شرایط شدید با گرمای بیش از حد کار کند، چرا که با آسیب دیدن این واشر، مایع خنک‌کننده، گازها و بخارات سوخت و روغن موتور با هم مخلوط شده‌اند و به‌اصطلاح مکانیکی‌ها، ماشین آب و روغن قاطی کرده است.

هنگامی‌که دمای موتور به نقطه‌جوش می‌رسد، مایع خنک‌کننده شما در مخزن به جوش می‌آید. اگر متوجه خروج دود سفید از زیر کاپوت ماشین شدید یا چراغ آمپر آب خودرو روشن شد، بلافاصله مخزن مایع خنک‌کننده را بررسی کنید.

کار نکردن فن سیستم خنک‌ کننده و رادیاتور

خرابی فن به هر دلیل یکی از دلایل جوش آوردن ماشین است. هنگامی که خودرو در حال کار کردن است، گرمای اضافی تولیدشده در هنگام فشرده‌سازی هوا، احتراق سوخت و اصطکاک قطعات مکانیکی باید آزاد شوند. فن رادیاتور خودرو نقش هماهنگی با مایع خنک‌کننده را دارد تا با آزاد شدن گرمای اضافی، راندمان خنک‌کننده موتور را افزایش دهد.

اگر فن خنک‌کننده شما به دلیل سوختن فیوز، سیم آسیب‌دیده، خرابی کلاچ فن یا خوردگی کار نکند، باعث می‌شود مایع خنک‌کننده شما در مخزن شروع به جوشیدن کند، چرا که در هنگام توقف خودرو، فن گردش هوای کافی را تأمین نمی‌کند. اگر فن خودرو کار نکند، مانند هر وسیله دیگری که از فن برای خنک کردن خود استفاده می‌کند، ماشین شما جوش خواهد آورد.

ترموستات خراب و معیوب

خرابی ترموستات ماشین یکی دیگر از جمله دلایل جوش آوردن ماشین است. علامت اصلی ترموستات خراب، گرم شدن بیش از حد موتور شما آن هم در مدت زمانی بسیار کوتاه است. گیرکردن سوپاپ‌ها در حالت بسته دلیل این وضعیت است که در اثر باز نشدن ترموستات اتفاق می‌افتد. زمانی که ترموستات باز نشود، مسیر جریان مایع خنک‌کننده به سمت موتور بسته خواهد ماند.

ترموستات برای تنظیم دما و حرکت مایع خنک‌کننده در داخل و خارج رادیاتور، در مسیر بین رادیاتور و موتور قرار می‌گیرد و در فواصل صحیح باز و بسته می‌شود. هنگامی‌که این قسمت به‌درستی کار نمی‌کند، در زمان دقیق باز نمی‌شود (یا اصلاً باز نمی‌شود) و منجر به گرم شدن بیش از حد موتور می‌شود.

ترموستات دمای موتور و مایع خنک‌کننده را تشخیص می‌دهد و طوری طراحی شده است که وقتی موتور داغ شد، باز می‌شود و اجازه می‌دهد مایع خنک‌کننده به دور موتور بچرخد تا گرمای اضافی موتور گرفته شود.

بیشتر بخوانید: استفاده از کوئل خودرو بی کیفیت چه مشکلاتی را در پی دارد؟

خرابی درپوش رادیاتور

خرابی درپوش رادیاتور از ساده‌ترین دلایل جوش آوردن ماشین است که اغلب مورد غفلت قرار می‌گیرد. درپوش رادیاتور اغلب در تعمیر و نگهداری خودرو نادیده گرفته می‌شود؛ اما بخش ضروری از سیستم خنک‌کننده خودرو است. درب رادیاتور اساساً یک شیر آزادکننده است، زمانی که مایع خنک‌کننده به دمای بالایی می‌رسد، دریچه آزادسازی باز می‌شود تا فشار سیستم خنک‌کننده شما تنظیم شود.

هنگامی‌ که این درپوش گیر می‌کند، توانایی حفظ فشار کافی برای پایین آوردن نقطه‌جوش مایع خنک‌کننده را از دست می‌دهد. در نتیجه توانایی کافی جذب حرارت از موتور را از دست می‌دهد. اگر درپوش رادیاتور به‌درستی کار نکند، آب رادیاتور جوشیده و حباب تولید می‌کند.

پمپ آب (واتر پمپ) به‌ درستی کار نمی‌ کند

پمپ‌های آب معمولاً به‌طور متوسط ۱۶۰ هزار کیلومتر یا بیشتر عمر دارند؛ اما با توجه به نقش اساسی که در تنظیم دمای موتور دارند، می‌توانند یکی از دلایل جوش آوردن ماشین باشند. وظیفه واتر پمپ به گردش درآوردن مایع خنک‌کننده بین رادیاتور و موتور و تزریق مداوم مایع خنک‌کننده به موتور است تا از گرم شدن بیش از حد آن جلوگیری کند. اگر واتر پمپ کار نکند آب در سیستم خنک‌کننده به‌طور مؤثر گردش پیدا نمی‌کند و ماشین شما جوش می‌آورد.

سطح پایین مایع خنک‌ کننده

اگر سطح مایع خنک‌کننده در رادیاتور کم شود نیز ماشین شما جوش خواهد آورد. اگر سطح مایع خنک‌کننده کم شود، هوا وارد سیستم شده و کارکرد سیستم را مختل می‌کند. استفاده از مایع خنک‌کننده نامرغوب نیز می‌تواند از دلایل جوش آوردن ماشین باشد.

گرفتگی رادیاتور یا نشتی آن

گرفتگی مجراهای رادیاتور یا گرفتگی شلنگ‌ها و نشتی آن یکی دیگر از جمله دلایل جوش آوردن ماشین است. اگر مسیر گردش آب در لوله‌های رادیاتور گرفته شود، آب نمی‌چرخد و ماشین جوش می‌آورد. مانند سایر قطعات خودرو، رادیاتورها نیز می‌توانند فرسوده می‌شوند.

سطح پایین روغن موتور

سطح پایین روغن موتور نیز یکی دیگر از دلایل جوش آوردن ماشین است که به‌وفور اتفاق می‌افتد. سطح روغن موتور را همواره چک کنید، چرا که در کنار سیستم خنک‌کننده، مهم‌ترین عامل در دفع گرمای موتور و خنک‌سازی آن است. همچنین استفاده از روغن موتور نامناسب نیز می‌تواند منجر به جوش آوردن ماشین شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *